Hem

Kalender

Forum

Fakta

Historia

Bilder

Medlemmar

Länkar

Kontakt

Fotoskolan

 

Om ni sitter hemma och inte har något att göra, kanske ni kan fixa lite med bilderna?

Imponera på släktingarna med ett grattis kort, eller julkort. Skippa hunden på bilden och släng iväg några inbjudningskort med favoritbilen på istället.

 

Dom som är snitsiga vid datorn kan använda Photoshop för att rätta upp färgerna på bilderna, vi andra är hänvisade till dom ganska simpla programmen som följer med kameran eller några gratisprogram, s.k. freeware, för att ta bort röda ögon, rynkor, repor och rostfläckar.

 

MEN! Det finns en räddning för oss också!

Se nedan vad man kan skapa på några minuter.

 

Jag vill dock redan nu påpeka att ni bör ha ett ordentligt virusskydd och en brandvägg påkopplad på er dator innan ni ger er ut på hyfsat okända webb sidor. Inte för att sidorna nedan är någon fara med, jag vill bara inte få sulorna punkade på nästa årsmöte för att ni fått virus på era datorer.

 

 

 

Före Efter Instruktioner för bilden Webb plats
 • Först la jag in Speech bubble, den var lite knivig att klura ut var den skulle hamna. Här har jag satt Upper left 50/50, Lower right 350/325
 • Sedan Add text, den var också knivig att få i bubblan. Jag har bytt till svart text, satt Size 32 och Position in selection: left top. Sedan får man justera med space och radmatning för att få in texten i bubblan.
 • Nästa val jag gjorde var Decorate with objects, border or overlays (hjärtat), valde Sparkler 2.
 • Sedan har jag valt Add text, valde typsnitt Advert och valde en annan färg med Color och för skuggan valde jag fliken Shadow och satte Distance 6.
http://www.phixr.com/photo/userindex

Som sidan ser ut när detta skrivs behöver ni inte registrera er, klicka på bara stora gröna knappen "Get started", kryssa i att ni läst avtalet.

 • Först gick jag in på Camera & lens effekt (kamera), valde Cross process II och även kryssat i Grain och Border
 • Sen in igen på Camera & lens effekt (kamera), använd Lens flare för att få solen, och på lilla bilden nere till höger klickar ni där solen med haloringarna ska hamna
Samma som ovan
 • Många bra effekter finns under Color effects (halvan), här har jag använt  Make love, not war
 • Sen har jag gått in på Make instant photo och justerat Bending factor = 3 för att få lite mer skugga på foto.
Samma som ovan
 • Igen använder jag Color effects (halvan), valde Effect collage 5 och justerade Center shift = 37% för att få högra delen som centrum
Samma som ovan
 • Här är en simpel justering, gå in Color effects (halvan), välj Sepia
 • Gå in på Picture frame och välj Stamp
Samma som ovan
 • Här är en kul grej att göra, 12 gånger om dessutom. Gå in på Fun effects (smiley), välj Comic strip, sen satte jag Preset = 3 för annars blev asfalten vit, men ni testa er fram vilken som blir bäst.
 • Sen valde jag Add picture frame och Poster
 • Sen in igen på Add picture frame och Calendar
Samma som ovan
 • Här har jag valt Lomo och Old red och sedan klickat på Create image
 • Efter en stund (gör inget under tiden!) så kommer bilden upp, klicka på bilden, längst ner högerklicka och Save target as
http://makeretro.com/

Här en ganska simpel variant, men ha i åtanke att när ni valt effekt så måste ni spara bilden, man kan inte lägga effekt på effekt.

 • På denna bild har jag skjutit Focus size lite mer till Narrow för att få ett smalare fält i fokus
 • Sen ställer man med pilen på vänstra bilden var fokus är någonstans. Skitkul, testa denna!
http://tiltshiftmaker.com/

Här får man en specialeffekt av att allt är leksaksland. Men det funkar bara på vissa bilder med ett djup i, där förgrunden och bakgrunden ska hamna utanför fokus.

 

       
  Det kan ta lång tid att ladda upp bilder på såna här webb platser, en del är långsammare, ex. Maketro.com tycker jag är långsam. Men det beror på uppkoppling.

Sen beror det på vad ni ska ha bilder till. Ska ni bara skapa vanliga fotobilder kan ni minska ner dom kraftigt i ert fotoprogram. Samma sak om dom ska publiceras på webben, då bör dom vara väldigt små. Även om ni ska skriva ut med A4 storlek behöver inte bilderna vara i originalstorlek.

En kul grej som finns är att beställa canvas tavlor. Då måste däremot bilderna vara ganska stora, man måste ladda upp dom originalstorlek. Det går även att förstora dom efter att man lekt med dom på dessa webb platser.

http://www.fujidirekt.se/ har jag beställt canvastavlor. Canvas utan skuggram, men tänk på att bilden viks in så att en del yta försvinner runt hela bilden. Gör man en kvadratisk bild så gäller det att beskära rätt. Se till höger.

     
 

Ni ska få ett tips till innan ni stänger för dagen:

Se till att ni har backup på all data. Föreställ er vad som händer om datorn blir stulen...

Dokument och bilder är för alltid borta om ni inte har backup, det vore ju tråkigt.

 

 

 

Last update: 2011-12-31 15:18:11